македонски | српски
Историја
Песни
Приказни
Записи
Легенди
Трезор
Мудрости
Митологија
Традиција
Топоними
Марков Манастир
Прилеп
Матка
Охрид и Струга
Порече и Полог
Битола
Села
Скопје
Кратово
Јасен
Култура
Пештерни цркви
Тврдини
Места до 14 век
Сликарство и Музика
Цркви до 14 век
Почеток
Етнологија
Монашки ќелии
Настани
Природа
По патеките на природата
Водопади
Пештери
Водни живеалишта
Планини
Природни реткости
Вулкани
Поддршка
Скрб и утеха
Стрип
Романо Ило
Фото галерија
Туризам
Сувенири
Крале Марко Храна
Патувања
здружение на граѓани KINGMARKOLAND
Детски Марко
Контакт

 

 


17 и 18 мај 2014 ДЕНОВИ НА КРАЛЕ МАРКО
Кратово - КРАЛЕ МАРКО к'ца сол...

365 приказни за Скопје
КАЛЕНДАР 365 ПРИКАЗНИ ЗА СКОПЈЕ Ветуваме авантура, несекојдневни мигови, ние имаме потреба и желба за дружење со Вас!  Денешна приказна

Цела Македонија – едно оро.
Стариот пат Струга – Охрид не е Македонија, оние што ќе го играат орото се Македонија. Орото би започнало напладне и би траело 8-10 минути.
2014 Welcome Tour Skopje 365 tours - СКОПЈЕ НАШЕ ...

Гостите и граѓаните на Скопје ќе можат секој ден да посетат една од Welcome Tour - 365 локации кои ние ќе ги нудиме во Скопје, Around Tour - посети на околината на Скопје и за викендите - Leisure Tour акцијата СКОПЈЕ НАШЕ секој ден нова дестинација со водич, без разлика на број на посетители.
„Македонија - вечна“


Спотот за туристичка промоција на Македонија, „Македонија - вечна“ во режија на Милчо Манчевски.
Маричка битка

Ha 26 септември 1371 cе одиграла Битката на Марица во која загинале Волкашин и Угљеша Мрњавчевиќи, а синот на Волкашин, Крале Марко станал крал на прилепското кралство и турски вазал.
Кралска свадба

НАСТАНОТ ЌЕ СЕ ОДРЖИ на празникот Ѓурѓовден, 6 мај 2015. Според проектот крал ќе може да биде секој млад човек на возраст не помалце од 26 го­дини колку што имал Крале Марко кога станал владетел во 1371 година.
17 мај 1395 г. Ровине

"Го молам Бога да им помогне на христијаните, а јас прв да загинам во таа борба". Проектот КралеМарко почна да работи на 17 мај 2005 г.
 
Академија Италијана

Моделите на студентите од Академија Италијана од Скопје по завршувањето на модната ревија во Италија, многу брго се најдоа на страниците на списанието "Авангард". Студентите си ги објаснија своите модели (темата, инспирацијата и како и од што се изработени нивните модели) со свои зборови.

Петар Хекторовиќ
13 март 1572.- Умре хрватскиот писател Петар Хекторовиќ, автор на делото „Рибарење и рибарско приговарање“, едно од најоригиналните дела на ренесансната книжевност.

Васка Илиева
За време на долгата кариера ја нарекуваат "Царицата на македонската народна песна". Со генерации ќе се паметат ''Седнал Марко да вечера''....
Игор Јовчевски

Јовчевски е добитник на повеќе стрип признанија во земјава и странство, кај нас се претстави со петнаесетина дела досега објавувани во Македонија, Германија и други земји. Стрипот „Ајвармен“, наградена на Белградскиот стрип салон минатата година.

КНИГА НА ВПЕЧАТОЦИ И СОРАБОТНИЦИ
Hello, Your site is great. Regards !