македонски | српски
Прва страна
Историја
Песни
Приказни
Записи
Легенди
Трезор
Мудрости
Митологија
Традиција
Топоними
Марков Манастир
Прилеп
Матка
Охрид и Струга
Порече и Полог
Битола
Села
Скопје
Кратово
Јасен
Култура
Пештерни цркви
Тврдини
Места до 14 век
Сликарство и Музика
Цркви до 14 век
Почеток
Етнологија
Монашки ќелии
Настани
Природа
По патеките на природата
Водопади
Пештери
Водни живеалишта
Планини
Природни реткости
Вулкани
Поддршка
Скрб и утеха
Стрип
Романо Ило
Фото галерија
Туризам
Сувенири
Крале Марко Храна
Патувања
здружение на граѓани KINGMARKOLAND
Детски Марко
Контакт

Начин на подготовка na Просфора
Тестото се дели на 5 еднакви делови. Од секој дел се прави по една просфора на следниот начин:

Коледе во Кавадарци

"Ој Коледе, Коледе, што ти прави жената...", така секоја година на Коледе се разлеваат еротски песни во Тиквешијата. Со чашка ракија и со печени колбаси, мажите се собираат околу коледарскиот оган и до доцна во ноќта се натпејуваат кој ќе испее "помрсна" песна. Ако таа вечер патот ве одведе покрај некој коледарски оган, нема да куртулат ниту вашите жена, мајка, сестра. Сите ќе се најдат во песните, кои доколку ви ги испеат во друга пригода, ќе падне ќотек.


"На коледе нема лутење, кој не може да слуша - воопшто нека не оди на огнот", порачуваат коледарите, кои таа вечер дури и на своите деца им дозволуваат да пеат непристојни песни. Адетот е пагански, велат свештените лица и нема никаква врска со убавиот празник со кој се поврзува раѓањето на Исус Христос, но во Кавадаречко, мажите од памтивек се подготвувале за него уште од Митровден, откако ќе го набереле грозјето.


Коледарските огнови биле високи и до три метри, а по полноќ претставници од маалата шетале низ градот за да видат кое маало направило најголем оган таа година. Така се празнувало се до шеесеттите години, кога започнале да се асфалтираат улиците, па полицијата почнала да ги гаси огновите. Кавадаречко е, можеби, единственото место каде што до денес на коледе се пеат еротски песни.

 

можност за посета

http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?section=contact

 Андреј
Македонец по потекло. Како роб бил купен од некој богат човек Теогност во Цариград за време на царот Лав Мудриот, син на царот Василиј Македонецот. Андреј бил прекрасно момче и по тело и по душа.

"Тешкото"
Орото започнува со удари на тапанот и со пискотот на зурлите , играорците се движат бавно и формираат круг. Ороводецот дава знак со шамивчето и играорците се фаќаат за рацете , со смиреност и достоинство започнува танецот со приказана за мачниот живот на Македонецот.Тоа е "Тешкото" .

Истражување на Швајцарскиот институт „Игенеа“

Кристофер Делисo
СКРИЕНА МАКЕДОНИЈА


Мојата сопруга Буба и син ми Марко и дадоа целосно поинаква и прекрасна димензија на авантурата и создадоа можност за сосема нови искуства, што секогаш ќе ги чувам блиску до срцето. Поддршката на мајка ми беше суштинска во создавањето на оваа книга и затоа таа нејзе и е посветена.