македонски | српски
Прва страна
Историја
Песни
Приказни
Записи
Легенди
Трезор
Мудрости
Митологија
Традиција
Топоними
Марков Манастир
Прилеп
Матка
Охрид и Струга
Порече и Полог
Битола
Села
Скопје
Кратово
Јасен
Култура
Пештерни цркви
Тврдини
Места до 14 век
Сликарство и Музика
Цркви до 14 век
Почеток
Етнологија
Монашки ќелии
Настани
Природа
По патеките на природата
Водопади
Пештери
Водни живеалишта
Планини
Природни реткости
Вулкани
Поддршка
Скрб и утеха
Стрип
Романо Ило
Фото галерија
Туризам
Сувенири
Крале Марко Храна
Патувања
здружение на граѓани KINGMARKOLAND
Детски Марко
Контакт

Црковна белезица

Василица
Утре е Василица. Сива, сива Василице каде си се осивила, таму долу на бел Дунав. Што имаше, што немаше златна чаша и икона  ОТВОРИ ДОМАЌИНЕ.

Задушница
Тоа е поврзано со легендата за некое сиромашко дете што гледајќи како богатите носат секој ден на фурната сукани јадења, побарало од мајка му да му меси баничка. Мајка му, бидејќи немала брашно, постојано го лажела дека следниот ден ќе му меси, а детето чекајќи плачело и умрело.  Во спомен на тој ден и детето, на овој ден се меси баничка, зелник или друга храна и се раздава.

Лесновската црница
Лесновската црница е уникатна - има стебла на сите четири страни, како крст. Зрее и има род од 13 јули до 21 септември, односно од Петровден до Мала Богородица...,

Света Богородица Троеручица
Света Богородица Троеручица била катедрална црква во Скопје, во која се наоѓала иконата Света Богородица со три раце. Оваа икона Свети Сава по враќање од Ерусалиум ја пренел и поклонил на црквата. Затоа храмот и градот ја имале како Paladion - заштитничка. 

Mоштите на Св. Ѓорѓи
,,Додека моштите не се врамија во оваа рака тие не мирисаа. Почнаа да мирисаат во моментот кога се донесоа во црквата и оттогаш испуштаат оваков мирис “.

Чудотворната икона на Свети Јован Крстител
Манастирот е основан во далечната 1020 г. од монахот Јован од Дебар кој тогаш станал Охридски архиепископ. Посветен е на Крстителот Господов, Свети Јован Крстител,  со три раце, за кого самиот Исус Христос рекол дека меѓу родените од жена нема поголем од него.

Моштите на св. Јован Кукузел
Моштите пристигнаа преку Големата Лавра (каде се чува целиот череп, и поголем дел од моштите), а од манастирот на Светото Преображение во Бостон.

„ВОЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО СВЕТИ СПАС“ Драчево
Има збирка од 120 икони, единствен пример на верски храм во Македонија во кој има икони за секој празник, а постои и можност при конзервацијата да се открие дека тие потекнуваат од 11 или 12 век.
Светскиот ден на книга и на авторско право


ТЕТОВО
 

Манастир св.Атанас с.Лахче над Тетово, во урнатини

Црква подоцна /Манастир/ св.Богородица с.Лешок

Црква св.Никола с.Челопек

Манастир св.Богородица разурната и од него изградена тврдината Бел Тепе. Подоцна обновена.

Црква св.Богородица с.Требож 

Манастир св.Богородица с.Церово Дервен, урнатини на могила

Црква св.Никола с.Јадоварце

Црква св.Никола с.Јанчиште

Црква св.Недела с.Теново, во урнатини денес постојат две цркви св.Никола и св.Недела. Веројатно на едно од овие култни места се наоѓала оваа црква.

Црква св.Недела с.Стенче Тетовско.

Манастир св.Благовештение Богородичино с.Елошник

Лешочки манастир с.Лешок. Цркавата е посветена на св.Атанасие, 1698 г. од големо невреме водите го поплавиле и бил напуштен се до 1927 г. Разурната 2001 Г Повторно се обнобен 2005. 

Црква св.Јован Златоуст с.Гари

Манстир св.Илија с.Рогачево www.cdnh.edu.mk/Proekti/multimedija_06/Lesok
www.cdnh.edu.mk/Proekti/multimedija_06/Tetovo


 

      

www.mkbible.net

Македонски Православен Календар
Македонска православна катедрала

Македонски светители
Празник на сите македонски светители
Рождество христово (Божик)
Свети Климент, архиепископ Охридски
Светите Кирил, Методиј, Климент и Наум
Преподобен Наум Охридски Чудотворец
Свети великомаченик Димитриј (Митровден)
Свети петнаесет Тивериополски свештеномаченици
Свети Гаврил Лесновски
Свети Прохор Пчињски
Свети Атанасиј Велики и Свети Кирил Александриски
Свети маченик Трифун
Света новомаченица Злата Мегленска
Собор на свети Архангел Михаил
Сретение Господово
Свети 40 маченици во Севастија
Свети Јован Златоуст
Лазарева сабота
Цветници
СЛАВА
Светата, Крсна Слава заправо го има и тој смисол и значење: сите нас да не собере и соедини во една братска Христова заедница, во Светата Црква како Божји Сабор, како собрани деца Божји и во чест на Светите, на нашето спасение и обожение, очовечување и охристовување, на богоугодно дружење и соединување со нив, со нашите Слави, и преку нив со Христа, нашата вечна и непреодна Слава.
Кога се пости Помени

Дедо Мраз
Многу легенди настанале за личноста и делото на Св. Никола во касниот среден век. Според една легенда...во една гостилница дошле гладни ученици, но наместо да ги нагости, газдата ги убил и сакал да ги насоли. Се појавил Св. Никола кој ги оживеал и соодветно го казнил сторителот.